Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Září 2024

23. – 27.9. 2024   Končí léto, podzim je tu, chystají se ptáci k letu

Tento týden se točilo vše kolem podzimu. Veškeré činnosti a aktivity byly propojeny do nadcházejícího podzimního času. Nejdříve jsme se prostřednictvím obrazového materiálu seznámili s jeho  charakteristickými rysy  a  změnami v přírodě. Povídali jsme si o proměnlivém počasí.  Podzim patří mezi nejbarevnější období  v roce. Při řízených činnostech jsme si hráli s jeho barvami. Seznámili jsme se s jednotlivými druhy Orffových hudebních nástrojů.  Píseň Prší, prší jsme se pokusili doprovodit jednoduchým doprovodem. Nástup podzimu je spjat s odletem některých druhů ptáků. Při četbě příběhu O vlaštovce jsme si obohatili naše znalosti z ptačího světa a nahlédli do jejich způsobu života. Rozlišili jsme je na stěhovavé x stálé. Popsali si jejich stavbu. Podzim nabízí širokou škálu barev, ale také dary přírody. Při výtvarné tvorbě jsme za pomoci odpadového materiálu vytvořili houby. Společné výrobky děti   prezentují na chodbě.  V průběhu týdne byly zařazeny jednoduché pohybové hry, tematicky laděné aktivity na podporu zrakového vnímání a soustředění. Pohybové ztvárnění jsme procvičili u nácviku básně Podzim. Dále upevňujeme znalost básní. Trénujme samostatnost při oblékání a péči o vlastní oblečení. Při pobytu venku jsme využívali příjemného  počasí a  všímali si měnící přírody.

Z nabídky činností:

Výtvarná činnost – práce s odpadovým materiálem

Hrajeme si s barvami podzimu

Tematicky laděné aktivity

 

Seznámení s Orffovými nástroji, cvičení s overbally

16. – 20. 9. 2024   Koulela se ze dvora, velikánská brambora

Tento týden jsme neopomenuli věnovat naši pozornost polním plodinám, zejména bramborám. Tato podzimní plodina nás provázela po celý týden.  Děti si přinesly různé druhy i velikosti, které nás inspirovali k rozvoji matematických představ. Upevňovali jsme pojmy malý X velký, třídili podle velikosti, porovnávali. Brambory jsme nakládali, převáželi a prodávali. Že nám neslouží pouze k jídlu, jsme se přesvědčili při výtvarné činnosti. Za pomoci bramborového tiskátka a temperové barvy jsme plnili pytle. Téma brambor se promítlo v další pohybové básničce – Sedí brambor. Polní práce jsou v plném proudu, proto jsme si přiblížili, jak probíhá příprava půdy, na obrázcích si ukázali zemědělskou techniku. Pohádkovou formou byl opředen i další týden. Tematicky jsme zvolili pohádku O veliké řepě. Pracovali jsme s  popisem postav a zvířat. Rozvíjeli jsme mluvený projev a poprvé se učili zvládnout jednoduchou dramatickou úlohu.

Z nabídky činností:

Tematicky laděné aktivity

    

Podzimní pokus s kukuřicí – naší oblíbenou aktivitou rozvíjíme environmentální povědomí a utváříme vztah mezi dítětem a rostlinou. Pozorujeme klíčení, pečujeme o kukuřici doléváním vody. Za měsíc by nám měla kukuřice celá obrůst, trénujeme trpělivost.

Zkoumáme vše o máku

 

Výtvarná činnost – plníme pytle brambor

 

Manipulujeme s přírodním materiálem a učíme se spolupracovat při praktických činnostech

Trénujeme matematické představy malý x velký, první x poslední

 

Z pohádky do pohádky, aneb O veliké řepě

9.9. 13.9. 2024    Učíme se barvičky, pomocí básničky

 

Nadcházející podzim zdobí v našich zahrádkách nepřeberné množství podzimních květin. Ty se staly inspirací pro tento týden. Názorná ukázka květin zářila ve třídě všemi barvami, a vykouzlila nám  podzimní atmosféru. Květiny jsme tak mohli vnímat všemi smysly. Představili jsme si, které druhy se pyšní v našich zahrádkách i v období, kdy už nám klesají teploty. Pozorovali jsme jejich  různorodé tvary i barvy, popsali si jejich stavbu a podmínky k růstu. Nezapomněli jsme si představit a pojmenovat zahradnické nářadí. Prostřednictvím obrázků jsme procvičili prostorovou orientaci,  pracovali s pojmy první X poslední, nahoře X dole. Čtenářskou gramotnost jsme podpořili při maňáskovém divadle O červené Karkulce. Při práci s pohádkou jsme plnili úkoly a řešili dějovou posloupnost. Výstupy a sestupy jsme procvičili při zdolávání překážek – cesta Karkulky lesem. Výtvarná činnost byla tentokrát zaměřena na papírové tvoření. Při výrobě slunečnice byla vytrháváním papíru procvičena oblast jemné motoriky. V hudební části jsme  se učili novou báseň Slunečnice, kterou doprovázíme pohybovým ztvárněním.

Z nabídky činností:

Tematicky zaměřené aktivity

 

Komunitní kruh – poznáváme zahradnické nářadí, upevňujeme základní barvy – třídíme podle zadaných kritérií…

Výtvarná činnost – papírové tvoření – slunečnice

                                – konvička – malba temperovou barvou na připravenou šablonu

 

 

2. – 6.9. 2024    Vítejte ve třídě Opiček, třídě plné kluků a holčiček

V pondělí, 2.9.2024 se opět po slunném létu otevřely dveře naší mateřské školy. Do třídy Opiček je pro letošní rok zapsáno 12 dětí, 5 holčiček a 7 kluků. První dny jsme tradičně věnovali postupné adaptaci nově příchozích dětí na prostředí mateřské školy.  V usnadnění adaptace a ukotvení třídních pravidel nám pomohla opička Žofka, která nás bude provázet po celý rok. Pomocí skupinových a pohybových her jsme v průběhu celého týdne  upevňovali jména kamarádů, učili se poznat svoje místo a značku. Zaměřili jsme se na osvojení základních hygienických a sebeobslužných návyků.  Při výtvarné činnosti si děti vyzkoušely nanášet temperovou barvu dle vlastní volby na připravené šablony balonků, které nám posloužily k rozvoji matematické gramotnosti. V komunitním kruhu jsme  procvičili základní barvy, třídit podle zadaných kritérií, a práci s číselnou osou 1-3.  Při skupinovém cvičení jsme se učili první básničku Opičí rozcvička, u které jsme se zaměřili na  paměť a motoriku. Využíváme pěkného počasí k spontánním a relaxačním aktivitám na zahradě, kde jsou k dispozici odrážedla, pískoviště a herní prvky. Děti si postupně zvykají na prostředí MŠ, nové kamarády, a pravidelné střídání činností. Snažíme se, aby byl u nás pobyt příjemný, a děti se za námi těšily.

Z nabízených činností:

Výtvarná činnost – procvičeny základní barvy, správný úchop štětce, znalost svoji značky

 

Podílíme se na tvorbě portfolia

Spontánní a skupinové hry